Biotànika
  • INICI
  • BIOTÀNIKA
  • Fitoteràpia i Salut
  • Etnobotànica
  • Assessorament
  • Contacte

FITOTERÀPIA EN SALUT INTEGRAL

28/5/2018

0 Comments

 
Picture
En els darrers anys la Medicina Integrativa ha guanyat cada cop més interès. La seva mirada s´enfoca en què els diferents aspectes patològics sovint estan interrelacionats i poden respondre, per exemple, a mancances o desequilibris nutricionals,  metabòlics, hormonals o psicològics. Tenint en compte aquesta perspectiva holística i  pluridisciplinar, els pilars bàsics per tenir cura de la nostra salut d´una manera integral es podrien resumir en 5, que a la vegada es poden interconnectar. Aquests són: una Nutrició saludable, Activitat Física, Equilibri Emocional, tenir en compte la Cronobiologia (ritmes circadians) i una vida amb els menys Tòxics possibles. En aquest últim objectiu és on la  Fitoteràpia ens ofereix un ventall ampli i interessant per prevenir i tractar malalties de manera  respectuosa i natural.

1_Nutrició. Una nutrició saludable és probablement el pilar més important de la nostra salut. La nostra dieta, segons nombrosos estudis, ha de prioritzar de manera general el consum de verdura i fruita (millor ecològica), així com de llegums, d'Omega 3 (peix blau petit, anous, llavors de lli i de chia, etc.), altres greixos insaturats saludables (oli d'oliva cru, alvocat, olives, etc) i proteïna de qualitat (ous ecològics, peix blau petit, pollastre o gall dindi ecològic, etc.). Les farines i cereals que consumim haurien de ser integrals i ecològics. Les verdures del grup de les crucíferes (col, bròquil, etc.) són interessants perquè se'ls hi ha identificat components anti-cancerígens com el sulforafà (glucosinolat). Entre les fruites, els fruits del bosc, el raïms i els cítrics són altament antioxidants per la seva composició en flavonoides. Els brots tendres també són antioxidants i rics en minerals i vitamines. D'altra banda la ingesta d'aliments probiòtics (quefir i iogurt descremat d'ovella o cabra, llevat de cervesa, aliments fermentats, etc.) i prebiòtics  (la carxofa, la xicoira, l'arròs integral, la remolatxa, etc.) contribueixen a equilibrar la nostra microbiota intestinal que té una importància rellevant en la nostra salut. Cal evitar o reduir de manera important els sucres i hidrats de carboni refinats (sucre blanc, blat i altres farines no refinades, dolços, brioixeria, etc.) i els greixos saturats (carns vermelles, làctics no descremats, etc.). S'ha de reduir doncs el consum d'hidrats de carboni i de carn en benefici del consum de la verdura i fruita.
Aquesta alimentació equilibrada és saludable completar-la amb té verd i xocolata negra (mínim 70% de cacau) que són antioxidants i sembla ser que juguen un paper rellevant a nivell Nutrigenòmic (expressió gènica). També és recomanable reduir l'ús de sal, i que aquesta sigui sal marina integral, sense refinar, ja que és més mineralitzant (no recomanada si existeix hipertiroïdisme pel contingut en iode). Podem condimentar amb espècies amb diferents propietats com la cúrcuma, el timó (farigola), el gingebre, etc. El consum regular d'all i ceba també contribueix a cuidar el nostre organisme per les seves propietats antioxidants, antimicrobianes, etc.  Aquestes són directrius generals no obstant això no tots els individus responen igual i en alguns casos cal revisar unes recomanacions individualitzades. Avui dia el camp de la Nutrigenètica i la Nutrigenómica (Genética Nutricional) que aborda les recomanacions individualitzades s'està desenvolupant de manera rellevant. És important tenir equilibrats els nivells vitamínics i minerals. Una de les vitamines més rellevants relacionades amb diferents problemes de salut és la Vitamina D. El dèficit de Vitamina D s'associa a diferents problemes metabòlics i psicològics (osteoporosis, depressió, etc.). Es recomanable, a demés de les recomanacions nutricionals comentades, prendre el sol diàriament (15-30 min) ja que aquest és necessari per a la seua síntesi. S´ha de vigilar però l’excés d´aquesta vitamina, si es pren complementació d´aquesta, ja que és nociu, per això aquesta complementació ha de estar sempre sota supervisió mèdica. El paper de la Nutrició i dels nutricionistes en la cura de la nostra salut és i serà cada vegada més rellevant.

2_Activitat Física. L'activitat física regular és essencial per a la cura de la nostra salut. Existeixen nombrosos estudis que ho corroboren. La pràctica d'exercicis de resistència senzills com caminar 1 hora diària o anar amb bicicleta més de 30 minuts al dia té beneficis sobre la salut. Combinats amb exercicis de força (per exemple amb pesos) i amb estiraments (com el ioga) que treballen l'elasticitat, ajuden a mantenir el nostre benestar físic, metabòlic i mental. En casos concrets és convenient que un professional dissenyi un pla d'entrenament personalitzat que pugui respondre de manera més individualitzada a les necessitats concretes de la persona. Al contrari, el sedentarisme està associat amb major risc de malalties i amb l'envelliment precoç. L'activitat física és essencial també per complementar la dieta en el control de pes. L'atrofia muscular associada a l'envelliment es reversible si es treballa amb un pla nutricional i d'entrenament físic correcte amb l'orientació de professionals.

3_Equilibri Emocional. El nostre estat psicològic i emocional té una important influència en el nostre estat immunològic, metabòlic i hormonal. Quan estem deprimits el nostre sistema immune també baixa l'alerta, estem immunodeprimits, i estem per tant més susceptibles a emmalaltir. Així l'ansietat, l'estrès, l'insomni, la depressió, l'estrès post-traumàtic, etc., incrementen el risc de patir desequilibris immunològics, metabòlics i hormonals i les malalties associades. Per aquesta raó hem de supervisar regularment el nostre estat emocional. Identificar si ens sentim excessivament ansiosos, estressats, si patim insomni, si hi ha algun conflicte que resoldre, etc. Alliberar-nos de càrregues psicològiques ens dona benestar i per tant contribueix en la prevenció de malalties i en el procés de curació. Existeixen nombroses psicoteràpies individuals o grupals, guiades per un psicoterapeuta, que poden ajudar a identificar conflictes o a disminuir l'estrès i ansietat (la meditació Mindfulness, la teràpia EMDR, la psicoanàlisi, etc.). A més per a gaudir d'un bon l'equilibri emocional és recomanable cuidar l'entorn relacional i la vida social. Divertir-se i donar-se plaer és molt important. En definitiva sentir-se en pau i feliç és una de les millors medicines.
 
3_Cronobiologia. És important tenir en compte la cronobiologia pel que fa als nostres hàbits i horaris. La cronobiologia es la ciència que estudia els processos de sincronització i els ritmes biològics en els organismes. El nostre metabolisme es troba marcat per uns ritmes circadians (pautes diàries). Si aquests ritmes es veuen alterats  pot tenir conseqüències negatives per a la nostra salut. És rellevant principalment l'horari, la durada i qualitat del descans nocturn ja que tenen un efecte important sobre el metabolisme a nivell de síntesi i alliberament de diferents hormones i neurotransmissors (cortisol, leptina, melatonina, grelina, hormona de creixement, insulina, glucagó, etc.). És rellevant cuidar el descans, fent una bona higiene del son (sopant poc i aviat per no tenir una digestió pesada, apagant les pantalles una hora abans d'anar al llit ja que la llum blava d'aquestes ens desvetlla, fent alguna cosa relaxant abans de ficar-se al llit, etc.). És aconsellable segons diferents experts no anar a dormir més tard de les 23h per poder mantenir el ritme circadià correcte en la producció i alliberament dels diferents neurotransmissors i hormones que regulen el ritme del nostre metabolisme. D'altra banda hi ha estudis que demostren com dinar aviat, per exemple 13h és més saludable que menjar a les 16h ja que menjar tard afavoreix l'obesitat i les malalties associades. Relacionat amb això també és molt important l’esmorzar, el primer àpat del dia, que és aconsellable realitzar-se dins dels 45 primers minuts després de despertar-se i que ha de ser complert i saludable incloent proteïna de qualitat com a ous durs o al punt, humus (pasta de cigró), etc., així com greixos saludables (oli d'oliva, alvocat, llavors de lli, chia, etc.), que ens puguin aportar els nutrients necessaris per començar el dia. Així és important no sols què mengem sinó com i quan. Les recomanacions nutricionals d´un futur proper inclouran també aquestes variables.

5_ Tòxics. Reduir els tòxics als que estem exposats o els productes amb efectes no desitjats en relació a la nostra salut és també rellevant. La Fitoteràpia ens permetrà prescindir o reduir alguns d'ells, com poden ser alguns medicaments amb efectes no desitjables. Per començar però cal destacar el gran risc associat al tabac, ja que és el principal responsable d'una gran part de les malalties cardiovasculars i de diferents tipus de càncer, entre d´altres malalties. El consum excessiu d'alcohol té igualment conseqüències nefastes per a la nostra salut, així com el contacte continuat amb substàncies tòxiques en el nostre lloc de treball com certs reactius de laboratori, pintures, herbicides, certs productes de neteja, etc. També és saludable minimitzar els tòxics relacionats amb els utensilis amb què cuinem, dels productes d'higiene personal, de cosmètica, de neteja de la llar, de la composició de la nostra roba, dels additius dels aliments processats, etc.

És important  destacar el benefici de buscar alternatives a certs medicaments que poden tenir efectes negatius no desitjables, sobretot en tractaments llargs o d'ús crònic. Moltes vegades solucionen una simptomatologia o desequilibri però apareixen com a conseqüència de l´ús del producte altres problemes de salut. L'opció de buscar alternatives a l'habitual sobremedicació, que incrementa a mesura que envellim, minimitzant l'ús de medicaments amb potencials efectes no desitjables (ex: estatines, benzodaicepines, omeprazol, AINES, antibiòtics, etc.) pels seus efectes a llarg termini, és altament recomanable sempre que sigui possible (sota supervisió de professionals de la salut). Existeixen opcions no agressives i sense o amb poca probabilitat d´efectes negatius secundaris a mig-llarg termini que poden contribuir a solucionar el problema de salut segons el cas. Entre aquestes opcions comptem amb la Fitoteràpia, Fisioteràpia, Osteopatia, Acupuntura, etc., a més de la Psicoteràpia i l'Assessorament Nutricional que s´han comentat anteriorment. El primer pas quan s´analitza un problema de salut és revisar els hàbits de vida i identificar si existeix alguna alteració en relació als apartats anteriors. Per exemple sedentarisme, una dieta no equilibrada, insomni, etc., i analitzar com es poden reconduir. Els nivells elevats de colesterol, la hipertensió, o altres alteracions metabòliques, en alguns casos lleus-moderats, poden millorar amb un canvi substancial en la dieta, introduint una rutina d'exercici físic i administrant un complement fitoterapèutic. Depenent de la problemàtica el professional de la salut identificarà les teràpies alternatives amb efecte beneficiós sobre el problema a tractar i el pacient escollirà entre les més adequades. Entre aquestes teràpies, la Fitoteràpia (teràpia a base de plantes medicinals) ens ofereix un ampli ventall. Avui dia existeixen productes fitoterapèutics registrats com a medicaments (que podem trobar en farmàcies), no obstant això la gran majoria, per raons pràctiques de registre i comercials, es troben registrats com a complements alimentaris i es poden trobar tant en farmàcies com en herbolaris depenent dels laboratoris que els fabriquen i els seus distribuïdors. La Fitoteràpia ens ofereix tot un rang de possibilitats per prevenir i tractar diverses malalties. Moltes vegades aquestes drogues vegetals (part de la planta medicinal amb principis actius) compten amb nombrosos estudis científics que recolzen la seva eficàcia i seguretat. En alguns casos, la EMA (Agència Europea del Medicament) reconeix la eficàcia i seguretat d'aquestes drogues vegetals després de una revisió científica exhaustiva i elabora una monografia amb tota la informació rellevant que recull sobre elles. També existeixen monografies ESCOP elaborades per una xarxa de farmacèutics de diferents països europeus experts en fitoteràpia que recullen la informació necessària per a la valoració i prescripció de la droga pels professionals de salut, així com per a la formulació de productes fitoterapèutics. Podem trobar productes a base de plantes medicinals o els seus extractes amb activitat  antiinflamatòria (Harpagophytum procumbens), ansiolítica (Passiflora incarnata), antimicrobiana (nabiu vermell Vaccinium macrocarpon), laxant (ispágula Plantago ovata), anti-hipercolesteromiant (llevat vermell d'arròs Monascus purpureus) que redueix els nivells de colesterol i triglicèrids), immunomoduladora (Echinacea purpurea), antidepressiva (Hipericum perforatum) etc., que funcionen amb eficàcia i seguretat quan estan correctament formulats. És important ser però assessorats per un professional de salut amb coneixements en Fitoteràpia ja que aquestes drogues poden presentar interaccions amb diferents medicaments o tenir contraindicacions. Els professionals experts amb fitoteràpia també sabran valorar els millors productes del mercat amb el tipus d'extracte i la dosificació segura i eficaç. Algunes són alternatives recomanables per a tractaments crònics o a llarg termini i d´altres per a millora de la simptomatologia de manera temporal. En els desequilibris de salut d'origen psicològic, com per exemple l´ansietat, la Fitoteràpia serveix per disminuir els símptomes i facilitar que la persona es senti millor a curt termini i millori la predisposició a treballar l'origen emocional del problema per solucionar-ho desprès des de la seva arrel. També existeixen altres complements nutricionals, a més dels fitoterapèutics, que poden prevenir de manera rellevant certes malalties o contribuir a reduir algun tipus de medicació. Segons la problemàtica poden ser beneficiosos els probiòtics, els prebiòtics (o eubiòtics), els complements de omega-3, alguns complements vitamínics o minerals, etc.

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES
Alonso, MªJosé, 2018. Omega-3. Efectos neuroprotectores. En: Bachiller LI, Cayunao CI, Vanaclocha B (Eds.). Actas del XI Congreso de Fitoterapia Ciudad de Oviedo. Oviedo: Sociedad Asturiana de Fitoterapia.
Álvarez Calatayud, G., Marcos, A., Margolles, A., 2016. Probióticos, prebióticos y salud: Evidencia científica. Sociedad Española de Probióticos y Prebióticos. Ed. Ergon.
Cañigueral, S., 2002.  La Fitoterapia: ¿una terapéutica para el tercer milenio? Revista de Fitoterapia 2 (2): 101-121.
Castañer, O., Corella, D., Covas, M.I., Sorlí, J.V., Subirana, I., Flores.Mateo, G., Nonell, L., Bulló, M., de la Torre, R., Portolés, O., Fitó, M., 2013. In vivo transcriptomic profile after a Mediterranean diet is high-cardiovascular risk patients: a randomized controlled trial. Am. J. Clin. Nutr. 98, 845-853.
Castillo, E. y Martínez, I., 2015. Manual de Fitoterapia. Elsevier, Barcelona.
Corella, D., Ordás, J.M., 2009. Nutrigenomics in cardiovascular medicine. Circ. Cardiovasc. Genet. 2(6), 637-651.
De Lorenzo, D., 2012. Prespectivas presentes y futuras de la Nutrigenómica y Nutrigenética en la medicina preventiva. Nutrión Clínica y Dietética Hospitalaria 32 (2), 92-105.
Garaulet, M., 2015. La cronobiología, la alimentación y la salud. Mediterráneo Económico 27, 101-122.
Ordás, J.M., 2009. Interacciones entre genes y entorno y factores de riesgo cardiovascular. Rev. Esp. Cardiol. Supl. 9, 39B-51B.
Vanaclocha, B., Cañigueral, S., 2006.  Fitoterapia. Vademecum de Prescripción. Elsevier Masson, Barcelona.
Verdaguer, X., 2017. Transforma tu salud. Ed. Rosa dels Vents.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    ArXIUS

    September 2018
    July 2018
    May 2018

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • INICI
  • BIOTÀNIKA
  • Fitoteràpia i Salut
  • Etnobotànica
  • Assessorament
  • Contacte